Uitgeverij Van Driel Publishing logo
Kamishibai

Kamishibai verteltheater

Met kamishibai vertelplaten kunnen jong en oud genieten van mooie verhalen die in een houten vertelkastje worden (voor)gelezen. Bij Van Driel Publishing kun je het verteltheater aanschaffen. Daarnaast bieden wij een fraaie collectie aan vertelplaten. Op deze pagina ontdek je de kracht van deze bijzondere manier van verhalen vertellen.


Christelijke kinderboeken

Ons aanbod Kamishibai verteltheater en vertelplaten

Christelijke kinderboeken

Eigenschappen van ons Kamishibai verteltheater 

Kamishibai verteltheater pro


Dit kamishibai verteltheater is gemaakt van massief, walnootkleurig hout en staat zeer stabiel door zijn brede onderkant. Van Spaanse makelij met een ongeëvenaarde robuustheid, een veilige handgreep en een bijzonder praktische Japanse touwsluiting. Geschikt voor al onze A3-vertelplaten.

De deuren van de Kamishibai


Achter het bovenste deurtje van het kamishibai verteltheater zit je mooi verstopt. Ook je handen zijn bij het verschuiven van de platen naar links en rechts niet zichtbaar. Zo lijkt het alsof het theater helemaal uit zichzelf beweegt!

Donker gelakt walnotenhout


De donkere kleur van het theater is niet willekeurig gekozen; studies wijzen uit dat die bijdraagt aan de concentratie van de luisteraars.


Denk maar eens aan een bioscoop waar alles rondom het scherm donker is. Of als je zelf thuis wilt genieten van een film. 

Kamishibai touwsluiting


De magie van het werken met een kamishibai begint bij de Japanse touwsluiting. Deze geeft extra spanning tijdens het openmaken van de koffer.


Een kamishabaiverhaal begint immers al bij het openen van de deuren. Een vernuftig Japans touwsysteem laat je toe om dat op originele wijze te doen. Bovendien is de sluiting erg praktisch en veilig.

Verschuif de vertelplaten naar links of rechts


De vertelplaten kunnen naar links of rechts van het theater geschoven worden. Een verhaal boeiend vertellen, doe je niet enkel met woorden; de manier van platen verwisselen kan helpen om spanning op te bouwen. Dit theater laat verschillende mogelijkheden toe.

Kamishibai handvat uit één stuk


Het kamishibai verteltheater heeft een handvat uit één stuk hout Dit zorgt voor een ongeëvenaarde robuustheid. Een sterk handvat en veilig in gebruik.

Christelijke kinderboeken

Wat is een Kamishibai?

Kamishibai is een Japans woord dat letterlijk vertaald ‘papieren drama’ betekent. De kamishibai ontstond in de boeddhistische tempels in Japan rond de 12e eeuw. Aan het begin van de 20e eeuw trokken vertellers door het hele land, de zogenoemde ‘Gaito Kamishibaiya’.


Deze vertellers hadden een ‘butai’ (houten theater) mee en kaarten die dubbelzijdig waren bedrukt met beelden en tekst die samen een verhaal vertelden. Op de fiets reisden ze van dorp naar dorp om kinderen blij te maken met hun verhalen.


In ruil voor deze verhalen kochten kinderen vervolgens allerlei lekkernijen die de verteller mee had genomen. Op die manier verdienden de vertellers de kost.

Christelijke kinderboeken

Het huidige gebruik van de Kamishibai

Tegenwoordig wordt het kamishibai verteltheater voornamelijk gebruikt door ouders, leraren, pedagogen, therapeuten en door kinderen zelf. De kamishibai is een uitstekende manier om kinderen even uit hun digitale wereld te halen met een mooi verhaal op papier. Het stimuleert de verbeeldingskracht en creativiteit van kinderen. Het creëert daarnaast het voelen van de ‘kyokan’: de band tussen de verteller en het publiek waardoor luisteraars betrokken raken bij het verhaal en de verteller zijn vaardigheden kan versterken.


Interactie is dan ook een belangrijk onderdeel van deze vertelkunst. Daardoor is de kamishibai zeer geschikt voor verschillende didactische modellen, zoals Project-based learning (PBL). In het thuisonderwijs is het eveneens een goede methode om kinderen diverse vaardigheden aan te leren en te verbeteren, waaronder luisteren, het concentratievermogen en discussiëren. 


Tot slot is de kamishibai een effectieve manier om kinderen met neurobiologische ontwikkelingsstoornissen (onder meer autisme en ADHD) op interactieve wijze in aanraking te laten komen met de kracht van verhalen.

Kamishibai vertelplaten stimuleren spelenderwijs het taalgevoel

Voor peuters en kleuters zijn vertelplaten zeer geschikt om de taalontwikkeling een boost te geven. Je kunt bijvoorbeeld samen met jouw kind rustig de prenten bekijken en vragen wat ze zien. Bovendien kunnen jonge kinderen zelf verhaaltjes bedenken bij de kleurrijke platen.

Christelijke kinderboeken

Hoe gebruik ik de Kamishibai?

Hoe gebruik je een kamishibai

Nu je weet wat een kamishibai is en door wie het wordt gebruikt, leggen we je uit hoe je een kamishibai verteltheater het best kunt gebruiken. Voordat je begint, plaats je de kamishibai op een tafel of ander hoog oppervlak. Open de deuren, til de bovenste deur op en klap de zijdeuren open. Het is belangrijk om de vertelplaten goed neer te leggen. Om een verhaal op de juiste wijze te vertellen, volg je dit handige stappenplan:


1. Sorteer de vertelplaten op volgorde van de juiste nummering (1, 2, 3, etc.) met de illustraties aan dezelfde kant. 


2. Nadat je de vertelplaten op volgorde hebt gelegd, plaats je ze op de inschuifplaat aan de achterkant van het houten kastje en schuif ze het verteltheater in. De afbeelding van de eerste vertelplaat is nu zichtbaar voor het publiek. Dankzij de ronde hoeken, kun je de platen gemakkelijk in het theater leggen. Het papier is dik zodat de platen goed blijven staan in de gleuven.


3. Het publiek mag nu plaatsnemen. Vraag ze om te gaan zitten, zodat iedereen het verteltheater goed kan zien. Neem zelf plaats achter de kamishibai. Vertel je publiek dat je een heel bijzonder verhaal bij je hebt, net zoals de oude Gaito Kamishibaiya dit deden. Lees vervolgens de tekst achterop de eerste vertelplaat hardop voor terwijl het publiek de bijbehorende illustratie ziet. Werk met verschillende stemmen en verschuif vertelplaten op diverse tempo’s om je verhaal levendig te maken.


4. Wanneer je de tekst op de eerste plaat hebt voorgelezen, schuif je de vertelplaat naar je toe en plaats je deze onderop de stapel platen die klaarliggen. Zorg dat de tweede vertelplaat bovenop ligt zodat je deze in het verteltheater kunt schuiven. Herhaal dit proces totdat de kaarten op zijn en het verhaal is afgelopen. 

Voordat je jouw verhaal aan een publiek vertelt, kun je het beste even met het kamishibai verteltheater oefenen. Op die manier raak je vertrouwd met de werking van het vertelkastje en met het verhaal. Na afloop kun je het theater inklappen tot een aktetas met een greep. Op die manier neem je het met gemak overal mee naartoe!